torsdag 18 november 2010

Utförsäkrad efter komplikationer till operationer

Den 31/3 gjordes en laparaskopiskt (titthålsoperation) för att ta bort en del tunntarm som var angripen av Endometrios. Efter denna förhållandevis enkla operation som endast skulle resulterat i 2-3 veckors sjuskrivning så börjar det blöda i buken och denna blödning kräver två nya operationer inom de närmaste 2 dygnen. Den 17:e april har jag ett nytt tarmvred pga. den bindväv som bildas efter de stora blödningarna i buken. Blir inneliggande med svåra smärtor i efterförloppet. Inlagd totalt 30 dagar på sjukhus.

Återhämtar mig sakta under sommaren men får på sensommaren ärrbråck till följd av de 4 operationer jag tvingades gå igenom under våren. Ärrbråcksoperation görs den 30:e september. Även efter denna operation får jag komplikationer men denna gång en kraftig sårinfektion där jag först måste läggas in för intravenös antibiotika under några dagar. Såren hålls sen öppna för att de ska läka från botten och upp annars bildas nya varhärdar. Får gå på dagliga omläggningar pga. dessa sår.

Jag arbetar som sjuksköterska och kan av förklarliga skäl inte arbeta med öppna varande sår. Får heller inte lyfta och måste ha en gördel (korsett) dag och natt i 3 månader för att förhindra nya bråck.

De 180 dagarna har passerat för min del och sjukförsäkringen tar ingen hänsyn till komplikationer. Jag är alltså utförsäkrad. Har arbetat som sjuksköterska sen 1994 och inom vården sen 1986 och har aldrig varit sjuk på det här sättet tidigare och nu när jag drabbas av komplikationer som jag själv inte rår över så blir jag utförsäkrad och ska ställas till HELA arbetsmarknadens förfogande. Men jag är inte arbetslös? Jag är sjuk!

Bara såren läker så kan jag gå tillbaka till mitt ordinarie arbete och det kan ta några veckor och under den tiden har jag enligt nuvarande sjukförsäkring inte rätt till ersättning. Det är ju inte så att jag själv orsakat dessa komplikationer utan de har orsakats av vården och ändå är det jag som är SJUK som drabbas.

Jag är verkligen sjuk! Jag tillhör inte de man velat sätta dit i det gamla systemet dvs. de som ”simulerat” sjukdom och utnyttjat systemet. Jag vill jobba så fort jag kan och får.

Annelie

___________________________________________________________________

Anm. redaktionen

Sanningen är att fusk har varit och är minimalt. Läs om Fusk, fiffel och myter...

7 kommentarer:

 1. Annelie
  Du skriver:
  "Jag tillhör inte de man velat sätta dit i det gamla systemet dvs. de som ”simulerat” sjukdom och utnyttjat systemet.

  Jag tror att du gör oerhört många ledsna med dina ord.
  Var vänlig och förklara hur du tänker och vilka hållbara fakta du grundar dina oerhört fördomsfulla uttalande på./Anna Andersson

  SvaraRadera
 2. "Det utbredda fusket"-myten är en dimridå från Statsmakterna för att hålla populasen på mattan så att staten kan få genomföra sin utrensningspolitik i lugn och ro. Media hakade på detta ivrigt påhejade av staten som då kunde hålla kontroll på media och dessutom bevaka befolkningen.

  Detta är beteenden ur ett diktatorisk synsätt. Den nuvarande regimen håller på att avliva den sista resten av demokratin som har varit en del av landet Sveriges honnörsmentalitet.

  Demokratin är död - länge leve demokratin!

  Staten är nöjd, man kan stilla sitta och åse hur de sjuka, arbetslösa och fattiga rensar ut sig själva via försämrade hälsotillstånd med dödlig utgång,självmord och psykosocial utmattning/utplåning. Detta från Staten genomfört med ett mycket kraftfullt maktmedel. Att sänka ersättningarna så att de utsatta fattiggörs, marginaliseras...

  SvaraRadera
 3. Försöker bara nå fram till politikerna. Simulanter finns inte det vet jag men politikerna har beslutat om denna reform utifrån att "de är övertygade om att alla sjuskrivna är simulanter" oavsett vad man är för sjuk. I mitt fall har jag drabbats av komplikationer, vårdmissar i flera fall.....simulant då med? Försöker mig på att prata deras språk i hopp om att nå fram till politikerna .....? Det finns inga simulanter! Ingen vill bli utförsäkrad, behöva sälja allt man äger och för att sen ev. kunna få socialbidrag. Politikerna har bestämt sig att minska procentsatsen långtidssjukskrivna till varje pris, det ser snyggt ut i statestiken och det är det enda som betyder något.
  MVH Annelie

  SvaraRadera
 4. Jag blev utförsäkrad i december ifjol. Detta trots flera läkarintyg och att Arbetsförmedlingen sagt att jag är för sjuk för dem. Det är verkligen totalt skruvat att man inte bara ska behöva må dåligt för att man är sjuk utan även för att man blir misstrodd. Det har varit en enda stor häxjakt på sjuka sedan den borgerliga alliansen införde de "nya sjukreglerna". I statistiken har långtidssjukskrivna och arbetslösa minskat, men det är bara p.g.a. att man flyttat runt dessa. Många sjuka går nu på socialbidrag istället för sjukbidrag och folk är fortfarande arbetslösa men räknas inte som det om de deltar i något "program".

  SvaraRadera
 5. Egentligen handlar det inte om att politikerna tror att folk simulerar, det råkar bara vara den retorik man valt för att sälja in avvecklingen av socialförsäkringarna till vanligt folk.

  I grunden handlar det om att kunna använda pengarna som betalas in till socialförsäkringen till annat, EU-avgifter, invandring och stödpaket exempelvis, och naturligtvis för att kunna blidka näringslivet som fick socialförsäkringskostnaderna i knät av Göran Persson med sänkta arbetsgivaravgifter.

  SvaraRadera
 6. ... och här har du de som ger politikerna order:

  http://www.oecd.org/document/58/0,3343,en_33873108_33873822_42277391_1_1_1_1,00.html

  SvaraRadera
 7. Denna länk går till Socialstyrelsen och förklarar hur det försäkringsmedicinska beslutsstödet ska användas.

  http://www.socialstyrelsen.se/riktlinjer/forsakringsmedicinsktbeslutsstod/omforsakringsmedicinsktbeslutsstod/saskabeslutsstodetanvandas

  Observera att det alltså INTE ska ersätta bedömningar i varje enskilt fall, eller uppfattas som ett stelbent regelverk. Hänsyn ska tas till vilket arbete man har, och komplikationer ska, om jag förstår regelverket rätt, räknas som nya diagnoser. Dvs om du är sjukskriven för en serie olika diagnoser ska du inte kunna slå i taket redan efter 180 dagar.

  Dessutom saknas många diagnoser i det försäkringsmedicinska beslutsstödet. Endometrios är en av dem, trots att det är en vanlig diagnos. Detta är allvarligt!!!

  /M

  SvaraRadera