torsdag 4 februari 2010

Status med Försäkringskassen

3 februari 2010

Det har gått ett tag sedan jag skrev om Försäkringskassan. Det har varit mycket i mitt liv med flyttning o.s.v. För att försöka sammanfatta detta, sommaren 2008 gick Försäkringskassans avtal om min arbetsträning ut, min dåvarande handläggare skulle gå på semester, hon ringde mig och berättade att avtalet gått ut, och i samma mening säger hon trött ”så nu vet jag inte vad vi ska göra med dig”. Jag rev då upp himmel och jord för att få till en arbetsträning, jag kom med egna förslag, men inget dög för Försäkringskassan.

För att kontrollera hur dåligt jag mådde gick de emot allt jag berättat om mitt mående, och tvingade mig till ”Compleo”. Där använde de mig och andra som svart arbetskraft. Personalen på Compleo fick varje dag lagad mat av de arbetsprövande, någon utställare fick kassar gjorda av arbetsprövande, och Posten fick sin post sorterad av arbetsprövande. Jag satte mig emot detta och bröt ihop, då förstod Försäkringskassan att jag mått så dåligt som jag berättat för dem, vilket även stod att läsa i mina journaler från psykiatrin och min husläkare. Efter denna händelse fick jag ett beslut om förlängd sjukskrivning i tolv månader. Eftersom Försäkringskassan utsatt mig för väldigt svårt psykiskt lidande sommaren 2008 behövde jag denna tid till att försöka hitta tillbaka till lugnet igen. Allt som min psykolog och jag pratat om, allt jag fått lära mig om mitt mående och beteende försvann på en sekund när handläggaren ringde mig innan hon gick på semester. Egentligen var ju mitt mål att få jobba, men det kunde de inte hjälpa mig med, så de tog den lätta vägen, genom beslutet att förlänga min sjukskrivning.

Då jag inte hört något från Försäkringskassan på ett tag så hörde jag själv av mig till dem i början av 2009 för att se om vi kunde få till någon arbetsträning denna gång. Jag fick som svar från Försäkringskassan att jag hade en ny handläggare och att denne skulle kontakta mig snarast. Då det hade gått en vecka och denne inte hört av sig kontaktade jag Försäkringskassan och fick veta att denne handläggare läst mina journaler och avsagt sig mitt fall, då jag ansågs vara krävande. Det gick någon vecka, jag fick ett samtal från en Rickard från Försäkringskassan, han presenterade sig som min handläggare och undrade vad jag ville, varför jag ville ha en handläggare. Huh? Förlåt, men jag trodde det var en självklarhet att ha detta? Hur som helst, jag berättade att jag ville arbetsträna, och nämnde att jag inte ville att det skulle bli som förra gången, då handläggarna bestämde saker utan att ens läst mina journaler. Då kryper det fram att Rickard inte heller orkat läsa mina journaler, så han har ingen aning om vad som hände sommaren 2008. Han kommer med en värdelös ursäkt där han säger att han väljer att inte läsa journalen, då han vill höra den sjuke själv berätta. Jag blev irriterad, för om det är någonting jag är trött på så är det att berätta samma historia om och om och om igen. Jag tycker att det ingår i Rickards arbete att läsa på om personen han ska vara handläggare till.

Jag märkte direkt på hans tonfall att han blev irriterad på att jag ställde krav, att jag visade att jag vet vad jag vill och inte vill, dessutom att jag krävde att bli behandlad med respekt. Samtalet avslutades med att han lovade att se efter vad de kunde hjälpa mig med, och han skulle återkomma när han visste mer. Sommaren 2009 övergår i höst och jag hörde inte av Rickard, jag hade hunnit flytta och tänkte inte själv så mycket på det. Men sjukskrivningen skulle snart gå ut och någonting måste hända. (Då jag har väldigt svårt att hantera stress, jag har inte varit ute i arbetslivet på många, många år, så måste allt gå i slowmotion, Babysteps är väldigt viktigt för mig.)

Jag ringer Rikard, han svarar inte så jag lämnar då ett meddelande på hans telefonsvarare, jag mailar honom, men han svarar inte. Jag vet inte hur många meddelanden jag lämnar till honom, på hans telefonsvarare, på hans mail och via Försäkringskassan kundservice, men han vägrar att ringa tillbaka. Jag är så arg och trött på detta! Jag mailar till hans chef och hon ringer mig och berättar att det står i min journal att Rickard ringt mig. Jag blev så arg, för jag sover med mobilen påslagen, jag informerade henne om att Rickard har INTE ringt mig! Chefen beklagar detta och lovar att prata med Rickard. Det går någon vecka och jag hör fortfarande ingenting, jag mailar honom, och DÅ äntligen ringer han tillbaka och med en fruktansvärt dålig ton frågar han mig ”Vad vill du nu då”? Jag ifrågasatte varför han inte ringt? (Och jag är så arg så jag gråter, för jag orkar inte, inte en gång till!)Han har inga vettiga svar att komma med, utan säger bara ”det var då, vi måste fokusera på framåt, hur går vi vidare”? Jag svarar honom att jag inte vill gå någonstans med honom, för återigen, jag upplyser honom om att jag kräver att bli behandlad med respekt, inte bara bli struntad i! (Jag orkar inte bråka mer.) Jag säger till honom att jag vill ha en ny handläggare, då svarar han att det inte finns någon som vill ta sig an mig, han är den sista Försäkringskassan hade. Det känns ju inget bra, tänker jag, men vad göra? Jag sväljer gråten och frågar: - Jaha vad gör vi nu då i så fall? Han svarar mig, att vi måste ha ett möte för att se vad vi ska göra. Okej, svarade jag, skicka en kallelse, så har vi ett möte. Detta samtal var i november 2009. Inget brev kom. Julen kom och gick, jag sökte honom utan resultat. Dagen före nyårsafton ringde en annan handläggare från Försäkringskassan som sett att jag sökt honom. Hon skrev in i hans kalender att han skulle ringa mig den 11 januari. Det gjorde han inte, jag fick tag i honom den 13 januari, och ifrågasatte varför han inte ringde. Han säger att jag ljuger, att han inte har inskrivet i sin kalender att han skulle ringa mig. Jag tappar mitt humör, jag skrek åt honom att jag skulle ha en ny handläggare, sen slänger jag på luren. Återigen, jag orkar inte med detta! Hans chef ringer mig dagen efter och vi kommer överrens om att jag ska få en ny handläggare. Hon lovar mig en ny handläggare inom en vecka. Efter två veckor hade jag fortfarande inte hört något, så jag kontaktade Försäkringskassan och frågade vem som är min handläggare. Det går några dagar, sedan får jag ett svar. Jag får nu den handläggare som läst min journal, och avsagt sig mig. Min status idag, jag har just fått ett mail från handläggaren om att hon kommer att ringa mig på fredag kl 09:00.

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta…

Bunny L.

16 kommentarer:

 1. Tack snälla att jag fick möjlighet att berätta min historia! :)

  http://katidis.wordpress.com/2010/02/03/status-med-forsakringskassan-3-feb-2010/

  SvaraRadera
 2. Fortsättningen från i förrgår

  http://katidis.wordpress.com/2010/02/05/fk-och-sa-ringde-handlaggaren/

  SvaraRadera
 3. hur gick det???
  Ringde handläggaren då i fredags???

  Det är typisk att dom säger vi patienter ljugar..
  Är det inte handläggaren då är det läkaren som säger vi ljugar om allt möjligt pga dom inte vill stå upp för vad dom gör och säger...

  Du är INTE ensam i den sak ska du veta...

  Min tjejkompis var på akuten och fick veta att just den dagen hon var därinne hade dom tagit beslut om att hon skulle få en ny psykolog inom 3 veckor.. och nu har där gått 3 veckor och ingen kallelse har kommit ut ännu....

  Mvh Chris

  SvaraRadera
 4. Hej Chris!! Läs detta så får du sar på dina frågor

  http://katidis.wordpress.com/2010/02/05/fk-och-sa-ringde-handlaggaren/

  Jag vet att vi är många som sitter i skiten, och det är en tragedi att det ska behöva vara såhär i ett i I-land"...

  Tack för dina fina ord!!

  Mvh Nicole

  SvaraRadera
 5. Angående att inte läsa journalen för att istället "höra den sjuka själv berätta", så är det mycket dåligt även av andra anledningar.

  Många sjukdomar, både somatiska och psykiska, har mental trötthet som ett av sina symtom. Det är helt enkelt svårt för många att prata och ge en heltäckande bild av sitt tillstånd. Man kan ha problem att hitta ord, eller med att man glömmer saker, man blandar ihop saker och blir lätt förvirrad etc. Det skapar dessutom lätt stress, och många sjuka är stresskänsliga.

  Möjligen kan muntligt samtal ge vissa kompletteringar om handläggaren har några enklare frågor, men att strunta i det skrivna och låta det hela avgöras efter hur väl patienten kan beskriva sitt tillstånd muntligt är vansinnigt.

  SvaraRadera
 6. Stå på dig Bunny,!! Jag vet inte vilken försäkringskassa du tillhör, men dom har ju överhuvuden som dom måste svara inför...Kolla om det finns någon högre instans där du kan överklaga! JÄMO, kanske?? Vilket fruktansvärt exempel på kränkande behandling och bristande empati... Jag får energi i min strid för rättvisa av din berättelse och jag hoppas att handläggarna i det här fallet får de reprimander dom har gjort sig förtjänta av! Lycka till och skickar dig en stödjande kram!!

  SvaraRadera
 7. Hej Karina!!

  Tack snälla! Tyvärr har det gått så långt att jag inte orkar överklaga och anmäla... Har en överklagande liggande hos Länsrätten, och den har legat i väntan på dom i över 1.5 år...

  Det tar mer energi än vad det ger mig tillbaka att bråka...

  Ps... kommer inte in på din blogg... :(

  Kram tillbaka!!

  Bunny

  SvaraRadera
 8. Bunny, jag känner igen mig hur försäkringskassan behandlar oss patienter som luft.
  Jag blir utförsäkrad i augusti 2010.
  Stå på dig!
  Kram Linus

  SvaraRadera
 9. Tack snälla Linus!

  Kram Bunny

  SvaraRadera
 10. Bunny,
  Vilken försäkringskassa tillhör du?
  Jag tillhör Fk söderort.
  Fk skulle ringa i augusti 2009 men de hörde aldrig av sig till mig.
  Stå på dig och låt inte fk bestämma över dig!
  Kram Linus

  SvaraRadera
 11. Hej igen Linus! :)

  FK i huddinge... Fast de verkar ha samma strategi... *irriterad*

  Men, du ringde väl dem...? Fick du tag i dem...?

  Kram B

  SvaraRadera
 12. Hej igen Bunny! :-)
  Jag fick tag i dem nu i januari 2010.
  Fk Huddinge tillhörde jag förut när jag bodde i Huddinge, men de var lika som Fk söderort som jag har nu.
  Handläggaren I huddinge svarade inte ens i telefonen, han skyllde på omorganisation.
  De har alltid något att skylla på också :-(
  Jag hade tre handläggare i huddinge och är inne på min tredje handläggare nu på fk söderort.
  Kram Linus

  SvaraRadera
 13. Hej Linus!

  Jag vet inte vad jag ska säga... Tyvärr är jag inte överraskad... Huddinge FK verkar ha sina egna regler...

  Jag har åxå haft många olika handläggare i Huddinge... Finns att läsa om alla i bloggen...

  Kram B

  SvaraRadera
 14. Hej Bunny!
  Jag kan bara hålla med dig, vi är undermänniskor, de är övermänniskor som har svar på alla frågor fast de inte ens har träffat individen.
  Kram Linus

  SvaraRadera
 15. Hej igen Linus!!

  Hör och häpna...!! :)

  http://katidis.wordpress.com/2010/02/17/fk-jag-ar-i-positiv-chock/

  Kram B

  SvaraRadera
 16. Ps... Har flyttat och nu finns inlägget här istället; http://lofjorden.wordpress.com/2010/02/03/status-med-forsakringskassan-3-februari-2010/

  Mvh Nicole

  SvaraRadera