söndag 27 september 2009

Öppet brev till socialförsäkringsministern

Pressmeddelande 09.09.23
Skribenter: Kamratföreningen Vänkraft FFPF
Kontakt: 0522-697752

Följande brev får återges, sammanfattas och/eller citeras av media med syfte att beskriva situationen för sjuka i samhället.

Nu orkar vi inte se mer elände!

Föreningen vänkraft har sedan länge sett hur illa sjuka far av de nya reglerna trots att det i media påstås att det inte finns några belägg för detta. Vi kan inte längre stå och se på hur våra medlemmar och andras liv förstörs. Istället för att hjälpa sjuka till ett värdigt liv utförsäkrar man folk och nekar dom rätten till bidrag, utåt sägs det att ohälsotalen minskar. Föreningen har bland annat medverkat i press runt om i landet med sitt arbete under namnet "Ge oss Rättvisa" och samarbetar sedan en tid tillbaka med nätverket RESURS - Respekt för Sjuka och Utsattas Rätt i Samhället. RESURS är ett partipolitiskt obundet nätverk med medlemmar över hela landet.


Christina Husmark

När vi såg att svårt sjuka människor sedan de nya sjukreglerna, for så illa och blev så mycket sämre, människor som tvingades gå till socialen för att söka försörjningsstöd och göra sig av med allt av värde, satte vi ner foten - Nu får det vara nog! Vi hade bara för några veckor sedan ett självmordsförsök i föreningen. En medlem som inte orkade kämpa mot försäkringskassan längre.

Som ni vet kontaktade vi alla riksdagspartierna för att ge dessa sin syn på de nya reglerna, du är en som har fått brevet av oss, och dessutom två gånger. I det sista bad vi er att avböja om ni inte ville medverka. Vi ser detta öppna brev som vår enda chans att få höra av dig.

På vår hemsida kan ni läsa berättelser från några av de som drabbats. Berättelser där föräldrar berättar att deras barn är de enda som gör att de orkar kämpa. En medlem undrar vad han ska ge sin dotter för framtid när han inte har någon framtid själv.

Som vårdpersonal borde man veta att man inte kan tidsbegränsa sjukdom, det går inte och det kommer aldrig bli så, man måste utgå från individen. Man måste låta sin sjukdom läka ut och under tiden ge de sjuka den hjälp och det stöd de behöver för att komma tillbaka. De som inte kan jobba ska få hjälp till ersättning och erbjudas möjlighet att få en värdig vardag och framförallt, ett värdigt liv. Ni pratar om att ohälsotalen sjunker, det är klart de gör när försäkringskassan drar in på ersättningar och människor skickas till socialen!

Gunnar Axén från socialförsäkringsutskott ställde upp i tv efter namnöverlämningen på Mynttorget den 16/9 och sa att det inte finns några belägg för det som påstås. Om ni vill kan ni besöka oss, komma till vår förening och träffa alla dem som tvingats gå till socialen efter att ha drabbats av de nya sjukreglerna.

Kom ner på jorden och gå ut och möt de sjuka! Det har till och med sagts att era politiska motståndare driver propaganda på låg nivå! Var har demokratin tagit vägen? Varför lyssnar ni inte på oss!

Dessutom har Sverige Europas näst högsta arbetslöshet - var hade ni tänkt placera alla utförsäkrade på vanliga jobb när det är svårt, ja ibland omöjligt för friska att få jobb?? Ska ni "rehabilitera" sjuka på kort tid och anse att de är arbetsföra och sedan skicka dom till socialen.

Vi vädjar till er att ställa er upp, se de människor som drabbats i ögonen och ta debatt med dom. Stå upp och erkänn att ni har gjort fel och att ni ska hjälpa dom som drabbats och skrota utförsäkringslagen.

Vi vädjar också till er att jobba utifrån de sjuka, inte sitta på hög nivå och ta beslut över de sjukas huvud och sedan gå ut i kampanjer och tala om hur bra det blivit. Ni vinner inget på att ljuga och skönmåla verkligheten för att vinna röster. För vad ni än säger vet vi att ni har fel, ni ljuger. Vi har tusentals sjuka ute i landet som också vet, men dessa betyder tydligen inget. Ni verkar inte ens vilja möta dom och föra dialog.

Bakom varje läkarintyg finns det en människa, en människa som behöver allt stöd i världen för att komma tillbaka. En människa som inte ska misstros och bli friskförklarad av försäkringskassan och framförallt inte av en läkare som aldrig sett personen i fråga. Vi behöver inga förtroendeläkare i landet som omyndigförklarar en hel läkarkår och de sjuka. Ta de pengarna och lägg på de sjuka istället!

Vi har i dagarna hört att ni ska lägga 10 miljarder på att gynna de som redan har ett fast arbete och framförallt bra ekonomi. Varför inte satsa dessa pengar på att införa jobbcoacher i varje kommun och att lagstifta en skyldighet för alla landets kommuner att ha aktivitetshus där sjuka kan träffas och få en värdig vardag. Varför inte satsa pengar på lönebidrag och göra platser där sjuka som har möjlighet kan jobba helt efter egen förmåga.

I vårat arbete under namnet "Ge oss Rättvisa" har vi stött på så oerhört mycket positiv respons, faktiskt så gott som bara positiv respons från både sjuka, friska och behandlande personal. Och alla har samma åsikter: de bedrivs en hetsjakt på sjuka som är sjuk. Vi har i tidningarna kunnat läsa om folk som skulle bevisa att de riskerade dö inom de närmaste månaderna för att inte få sänkt ersättning, vi har läst om de som försäkringskassan sagt ska ligga och arbeta och vi har hört om de som blivit utförsäkrade och inte vet var de ska ta vägen. Det här är verkligheten!

Sen är vi oerhört frågande till den ersättning ert nya rehabiliteringsprogram, också kallad "experimentverkstad" innefattar. Kan ni förklara för oss hur en människa under 25 år som inte tidigare har haft arbete ska klara sig på mellan 1.000 till 2.500:- per månad. Eller hur en individ utan a kassa ska överleva på 220:- per dag, fem dagar i veckan? Är detta ett skämt eller har vi sett rätt?

Snälla Husmark och ni andra på socialdepartementet, vi ber er att tänka om! De sjuka är också människor! Och snälla, skrota utförsäkringslagen!

Hälsningar
Kamratföreningen Vänkraft
www.kompis.tk

11 kommentarer:

 1. Vad fan har vårpersonalen med Försäkringskassans dåliga människosyn att göra.

  Sköterskan

  SvaraRadera
 2. Husmark är en sjuksköterska med många års yrkeserfarenhet bakom sig.

  Det är ett brev riktat till henne och om du läser rätt förstår du meningen som också kunde lyda
  "du som sjuksköterska borde veta att man inte kan tidsbegränsa sjukdom.

  Det är alltså inte vårdpersonalen i allmänhet som menas utan Husmark som sjuksköterska!

  SvaraRadera
 3. Dr Mengele var läkare han också, men vad hjälpte det de drabbade! Det är lika blåögt att tro att Husmark kommer att ändra sig som att Dr Mengele skulle brytt sig om vad någon av hans experimentobjekt sagt!
  Det är i princip samma mörkbruna ideologi som styr Husmarks agerande och hon bryr sig inte ett smack om att sjuka tar livet av sig, det är det som är meningen, svagheten i samhället skall utplånas!

  Då var det etnisk utrensning nu är det social utrensning som gäller och det är endast metoderna som skiljer sig!


  MvhME/Mats

  SvaraRadera
 4. Helgjutet brev och jag är benägen att hålla med dig Mats.

  SvaraRadera
 5. Jag undrar var är reaktionerna från sveriges befolkning? Finns det folk som är beredd att göra något aktivt, göra aktioner, för att stoppa denna sociala utrensning!
  Hur många fler lär kastas ut på gatan och/lr drivas till självmord?

  Det är inget riksdagsparti som vill riva upp utförsäkringskedjan lr ens vill ge sjuka och soc.fall rättshjälp!

  Skall det bli någon förändring räcker det inte att bara prata, skriva insändare lr blogga! Och att prata med "nazister" som Husmark mfl är närapå bortkastad tid, möjligen kan man i bästa fall få någon vanlig medborgare att få upp ögonen!

  Den som är beredd att göra något, som uppmärksammas och ofta, kan kontakta t ex Sociala Medborgargardet! Det är enkelt och gratis att komma överens om tid och vad man skall göra, var och en i sin stad/samhälle!

  Det är hög tid (innan fler dör) att den svenska tigern inte bara visar tänderna utan biter och hugger tillbaka ordentligt!
  Kort sagt utan civilkurage och många och ofta aktioner kommer inget att hända alls, inte mer än att morden på sjuka och svaga fortsätter!
  http://socialamedborgargardet.ning.com

  SvaraRadera
 6. Till anonym: Nej det är naturligtvis INTE vårdpersonal i allmänhet det handlar om utan till den brevet är skrivet till.

  Vänkraft

  SvaraRadera
 7. Det är förskräckligt det som händer runt om oss. De rika blir rikare och de svaga i samhället blir allt fattigare. En omvänd Robin Hood-politik inget annat. Nu ska man anställa 2000 akademiker på arbetsförmedlingen som ska hjälpa till att ta tillvara den resterande arbetsförmåga som Försäkringskassan anser att de sjuka har. Det blir slavarbeten men i "nya kläder", för det finns ju inga riktiga jobb.Arbetslösheten är i ett historiskt perspektiv mycket hög. Stackars ungdomar säger jag bara. Samhällsnyttig tjänstgöring är ett nytt begrepp i sammanhanget (se fas 3 i jobb- och utvecklingsgarantin). Vad som händer nu är att sjukförsäkringen är på väg att avskaffas. Ett system som funnits länge i USA. I USA bygger systemet på att alla ska ha möjlighet att ta en privat sjukförsäkring. Vad som görs nu är att politikerna avskaffar sjukförsäkringen och använder utrymmet till att sänka skatterna för de redan välbeställda. Då har de ju möjlighet att teckna privata sjukförsäkringar och kommer att gå förbi övriga i en gräddfil när de blir sjuka. Efterfrågan och nytecknandet av såna försäkringar har ökat lavinartat. Men... för det finna ett MEN. Alla som redan är sjuka får inte ta del utav sjukförsäkringen som man varit med och betalat till i många år, man får inte teckna en privat sjukförsäkring för man är sjuk och man får inte ta del utav den skattesänkning som friska med arbeten har fått tillgodogöra sig. Tvärtom..... ersättningar från sjukförsäkringen har sjunktit och fortsätter säkert att sjunka ytterligare framöver. Det finns tidsgränser som gör att sjuka anses som arbetslösa. Hit och dit i systemet, fram och tillbaka och till sistone i kön till socialen för att söka försörningsstöd. VILKA ÄR VINNARNA I ETT SÅNT SAMHÄLLE???? De friska med arbeten naturligtvis. Det som pågår är en utrensning av en folkgrupp (de sjuka)liknande jude-utrotelsen. Har ni hört talas om rashygien... slå upp ordet får du se om inte det passar rätt bra in på dagens behandlingen av de sjuka. Varför är det så tyst om att det är ett systemskifte som regeringen håller på med???? Var finns det svenska folket?? Skrivet av Eva E

  SvaraRadera
 8. I FN:s allmänna förklaring om De Mänskliga Rättigheterna står det att de tillkom "Eftersom ringaktining och förakt för de mänskliga rättigheterna har lett till barbariska gärningar som har upprört mänsklighetens samvete, och då skapandet av en värld där människor åtnjuter yttrandefrihet, trosfrihet och frihet från fruktan och nöd har tillkännagivits som folkens högsta strävan.

  Eftersom det är väsentligt för människor att inte som en sista utväg skall tvingas tillgripa uppror mot tyranni och förtryck att de mänskliga rättigheterna skyddas genom rättsstatens pronciper."

  Det är ganska uppenbart att nuvarande regering inte följer de mänskliga rättigheterna. I artikel 25 står det:

  "Var och en har rätt till en levnadsstandard tillräcklig för den egna familjens hälsa och välbefinnande, inklusive mat, kläder, bostad, hälsovård och nödvändiga sociala tjänster samt rättt till trygghet i händelse av arbetslöshet, sjukdom, invaliditet, makas eller makes död, ålderdom eller annan förlust av försörjning under omständigheter utanför hans eller hennes kontroll."

  Var anmäler man en regering för brott mot De Mänskliga Rättigheterna? För ingen som blir sjuk eller arbetslös idag kan känna av någon vidare trygghet. Det står att alla har rätt till en tillräcklig levnadsstandard. Skulle 223 kr om dagen vara det?

  SvaraRadera
 9. Självklart vill många ställa upp på manifestationer etc. men är man tex svårt fysiskt sjuk klarar eller orkar man inte det :( .
  Istället är man ytterst tacksam att det finns goda själar som gör det och vill det!!

  SvaraRadera
 10. dom bara flyttar siffror. förr många sjukskrivna, sen många arbetslösa, senare många socialbidragstagare.=samma mängd människor i slutänden. nej föresten minus dom som tagit sina liv. grattis alliansen

  SvaraRadera