måndag 28 september 2009

Angående sjukersättning och de nya reglerna

I början av sommaren hörde en handläggare av sig till mig och sa att det var mycket viktigt att vi hade ett rehabiliteringsmöte Senast i augusti.. Hur jag än mådde. För att i tid kunna handlägga mitt ärende gällande sjukersättning 50 % i o m att den går ut 1 februari 2010. Hon sa att hon skulle kontakta min läkare och min arbetsgivare och sedan kontakta mig när hon fått till en tid för möte.
När hela augusti har gått och nästan hela september, ringde jag till Försäkringskassan eftersom jag inte hört något och eftersom det skulle vara så lång handläggningstid.Jag hade då fått en ny handläggare som inte sa ett ord om varför de inte hört av sig. Däremot fick jag veta hur det ligger till, här är ungefär hur samtalet var (jag är A och handläggaren är H).

H: Ja, hur känner du, kan du tänka dig att börja arbetsträna Nu eller göra annan aktivitet?
A: Ööööhh…(Det står stilla i huvudet på mig.)Vaddå?
H: Ja, alltså för att komma igång nu. Det finns bl. a. ett projekt där man kan läsa ett språk eller göra något kreativt. Men då måste du byta mottagning. Eller om du känner att det är dags att pröva på arbetsträning nu, och göra det i tio veckor.
A: Ööööh...(det går runt i huvudet på mig) ja, alltså jag står i kö för arbetsterapi och för kroppsterapi och jag går på KBT. Men enligt mig själv och min terapeut samt min läkare är det för tidigt för mig att börja arbetsträna.
H: Det är så att du utförsäkras i januari 2010. Så då gäller det att komma igång innan dess.
A: (Jag grips av panik.) Ok. Men om jag fortfarande är sjuk då?
H: Det blir så ändå.
A: Är det då man ska till Arbetsförmedlingen? Och vad ska man göra där?
H: Ja. Det vet jag inte riktigt men man ska få någon form av aktivitetsstöd.
A: Men jag har en fast anställning som jag planerat att återgå till när jag är frisk. Ska jag anmäla mig på Arbetsförmedlingen och säga Hej jag är sjuk och har en fast anställning men jag skulle vilja anmäla mig här?
H: Ja.
A: (Jag blir tyst och sitter med gråten i halsen.)
H: Du har ju tre månader på dig nu att arbetsträna, så du kan väl tänka över det och diskutera det med din läkare och terapeut?
A: Jag har arbetstränat flera gånger tidigare men då har det varit för tidigt och inte fungerat. Om jag börjar för tidigt igen kommer det braka ihop.
H: Ok.
A: Så fr.o.m. februari 2010 så är det: Tack och hej för mig?
H: Ja.
A: Men jag är mitt uppe i justeringar av mediciner och min terapeut och läkare anser inte att det är läge att jag arbetstränar ÄN. Men då spelar det ingen roll?
H: Nä, man kan få förtidspension permanent men det är mycket svårt.
A: (Jag börjar gråta.)... jag kämpar varje dag med mig själv. Jag kan inte skynda på detta. Men då har jag inget val då?
H: Nä.
A: Det verkar som att ingen riktigt vet vad detta går ut på?
H: Nä.
A: Jaha...(Här kan jag inte tänka.)
H: Gör så här att du diskuterar detta med din läkare och terapeut, så hör du av dig till mig efter det, vi kan låta det vara en månad men sen tar vi tag i det, då har du november, december på dig.
A: Ja då gör jag väl det. (Får en känsla av apati.)
H: Det är bara att ringa eller maila mig om det är något du undrar över sägs med en hurtig ton.
A: Ok. Hejdå.

Hur kan man gå ut med nya regler gällande sjukersättning när det inte finns ett klart och tydligt svar på hur den nya hjälpen ska gå tillväga?!Hur kan man bara bryta av människors rehabilitering utan hänsyn till läget gällande medicinering, väntan på terapi m.m.?!

Jag vet inte hur jag ska orka med detta. Jag var på väg framåt, uppåt men nu rasade allt ihop, så känns det just nu för mig. Denna press kommer försämra många sjukskrivnas hälsa. Det är jag säker på. Om jag utgår från mig själv som har utbränd/ångest/panikångest i bagaget och som jag vet många med mig har i dagens samhälle. Detta är en mycket hög stressfaktor, framför allt för att man inte får några tydliga svar. Det handlar om människors liv.

”ALLA är inte med”

23 kommentarer:

 1. Det är bedrövligt! Jag förstår precis hur du känner det. Min sista period med tidsbegränsad sjukersättning går ut den siste januari. Har inte fått något "erbjudande" om rehabiliteringsinsatser från FK ännu och vet inte riktigt om det är bra eller dåligt egentligen. Just nu klarar jag ju ingen rehabilitering ändå.

  Själv ser jag inget annat val än att försöka ansöka om varaktig sjukersättning därefter. Egentligen vill jag inte detta och hoppas fortfarande att jag mirakulöst nog skall bli frisk någongång, men det finns ju inget alternativ längre. Det Alliansen klandrat Socialdemokraterna för, d v s förtidspensionering av folk blir nu till slut mitt sista hopp och livlina.

  SvaraRadera
 2. Ja det är verkligen för bedrövligt!

  Sjukförsäkringen och FK stänger igen, klappar ihop och avslutar sin verksamhet.
  Sjuka lämnas utan ersättning och försäkring vind för våg.

  Hur detta minskar det s.k. "utanförskapet" kan jag inte fatta.
  Jag kände mej inte utanför när jag hade sjukersättning och försäkring och hade råd med mat och husrum och mediciner.
  Snart har jag inget av detta.

  Och då är man "innanför"?
  Innanför VAD?

  Moa

  SvaraRadera
 3. Det är bedrövligt då man håller på att rehabiliteras då FK kommer med detta att man ska jobba i stället för att få rehabilitering. På FK:s hemsida står det: Vägen tillbaka till arbetslivet kan verka lång och krokig, men vi på FK vill hjälpa dig att göra den så kort och rak som möjligt.(Rehabiliteringskedjan, ett skämtbegrepp!)

  De visar en Ättestupan och jobbet och ber en att välja, gå tillbaka till ditt arbete eller hoppa ner i ravinen, du väljer själv, vi tar ingen hänsyn till hur du mår. Bara du arbetar.

  Det är så oändligt sjukt detta system! Och jag håller fullständigt med om att det inte bidrar till läkning att bli uppstressad och jagad. All forskning visar ju på hur negativt stress är, att man faktiskt kan bli sjuk av stress. Om man redan är sjuk och behöver läka, hur viktigt är det inte då att få lugn och ro till detta?

  SvaraRadera
 4. Admin, jag är i precis samma situation som du. Har tidsbegränsad sjukersättning som går ut febr 2010. Har också fast anställning. Fk säger att dom inte vill stressa mig, utan jag ska kontakta dom när jag känner att jag kan/orkar börja arbetsträna. Men problemet är att jag inte ens klarar av arbetsträning. Allt känns hopplöst

  SvaraRadera
 5. Det blev fel, har inte lärt mig hur jag ska göra inlägg.
  Det ska vara Admin, jag är i precis samma situation som du. Har tidsbegränsad sjukersättning som går ut febr 2010. Har också fast anställning. Fk säger att dom inte vill stressa mig, utan jag ska kontakta dom när jag känner att jag kan/orkar börja arbetsträna. Men problemet är att jag inte ens klarar av arbetsträning. Allt känns hopplöst

  SvaraRadera
 6. Hej!

  Undrar om ngn. vet om man kan ansöka om 50%
  varaktig sjukersättning och resterande 50% med förlängd sjukpenning? Har f.n. 100% tillfällig sjukersättning t.o.m. febr. 2010.
  Vad jag förstår är det viktigt hur läkaren skriver det medicinska underlaget. Har ngn. erfarenhet??? Hoppas på snabba svar!!!

  Tusenskönan

  SvaraRadera
 7. Tusenskönan,
  det är en fråga som du kan ställa på Resurs forum. Där finns så mycket information som helst om reglerna och många som hjälper till om man har en fråga.

  SvaraRadera
 8. Jag hade precis samma diskusion med min handläggare som du fast jag har skickat in ansökan och läkarintyg om permanent sjukersättnin. arbetsträna, introduktionsprogram mm. "Du kan ju alltid sjukskriva dig senare". Jag kan ju inte ens klara min vardag, min man sköter det mesta. Jag orkar inte heller mer utbränd, stressad, ångest och en kronisk tarmsjukdom. / Nina

  SvaraRadera
 9. Förstår att du är upprörd och att handläggarna på fk inte alltid är så tillmötesgående. Jag vill inte försvara någon i sitt handlande men vi är alla människor och vi hamnar i svåra situationer. Är själv handläggare sjukförsäkring på FK och den situationen som handläggare är inte så enkel. Några människor i detta samhälle måste ha detta jobb och vi försöker göra vårt bästa. Vi har däremot ingen möjlighet att påverkar några regler utan måste försöka lägga fram fakta så bra som möjligt. De vi ska vara upprörda på är Husmark och gänget. De kommer med sina regler och tvingar oss att utföra detta. Vi som jobbar har många gånger inget att välja på. Det som finns om man är i min ålder 52 år kvar på kassan eller ut i arbetslöshet. Då jobbar man kvar för en sak er säker även de handläggare som är mindre på att lägga fram information till våra kunder kan var hur goa som helst privat. Men de vet till slut inte hur de ska bete sig. Så ni alla som klagar på kassan tänk ett steg till vad har vi för möjligheter och bli arga på dem som bestämmer i det här landet.

  SvaraRadera
 10. En skrämmande skildring av en handläggare som uppenbarligen helt lutar sig på det krasst formella.
  För det finns tyvärr ingen ursäkt oavsett,
  för civilkurage och rättspatos lyser med sin frånvaro hos handläggaren i det bemötande du skildrar så exakt här.
  Möten på det här planet bör inte ske via telefon, och oavsett om handläggaren följer lagen har denne brustit i bemötandet.
  Det går att vara empatiskt och närvarande trots att man lutar sig mot regelvidriga beslut.

  SvaraRadera
 11. Arb.förmedligen och f.k ni borde skämmas!Hoppas ni inte kan sova gotT om nätterna med alla sjuka som ni håller på och begravar under jord!
  Medmänniskor-det är ett stor ord!Det är INTE NI!
  Tänk er era egna barn,eller er själva-om de-ni skulle bli sjuka -skulle ni önska dem eller er själva att behandlas så som ni behandlar sjuka idag?Skämms resten av livet!

  SvaraRadera
 12. En sitter på F.K den andre på Arbetsförmedligen-i bekvämma stolar,i varmt,med kaffekoppen bredvid.Och beslutar om att en är frisk,utan några som helst grunder...Tro inte att ni gör ett bra jobb,dem pengarna ni får för er samarbete idag är pengar utförsäkrade förlorar.Så sitt i era bekvämma stolar och har ni ett samvete ,då kommer ni inte må bra i dessa stolar

  SvaraRadera
 13. Jag vet ej vart ska ta mig när alla vägar är stängda. Jag har två månader kvar tills jag blir utförsäkrad. Jag klarar ej någonting och min handläggare fattar inte att jag kan inte anmäla mig på arbetsförmedlingen när jag är sjuk och kan inte utföra något vettigt. min läkare stödjer inte mig heller. Lever bara för mina barns skull. Kanske inte för länge...

  SvaraRadera
 14. Tänk på!
  Nu kommer det märkliga saker i den kompletterade förändringen av sjukförsäkringen proposition 2009/10:45. Det föreslås också att en försäkrad vars sjuk- eller aktivitetsersättning har upphört ska kunna återfå sitt tidigare sjukpenninggrundande inkomst.
  Prop. 2009/10:45 Bilaga 1 sid 40
  "5 c $
  Vid utgången av en period då en försäkrad helt eller delvis har uppburit sjukersättning eller aktivitetsersättning enligt denna lag ska den sjukpenninggrundande inkomsten motsvara den sjukpenninggrundande inkomst som den försäkrade skulle ha varit berättigad till omedelbart före en eller flera sådana perioder. Om ett år eller längre tid har förflutit räknat från den tidpunkt sjukersättningen eller aktivitetsersättningen började utges ska den sjukpenning-grundande inkomsten omräknas enligt 5 d § tredje stycket för varje helt år som har förflutit.
  Bestämmelserna i första stycket gäller endast för tid före 65 års ålder"

  Prop. 2009/10:45 under Författningskommentar sid 36
  "5 c $
  ...kunna få sjukpenning beräknad på tidigare förvärvsinkomster...."

  Mitt råd är att "Du" studerar ingående Prop. 2009/10:45 och Prop. 2009/10:49 för att kunna möta FK och AF

  SvaraRadera
 15. Prop. 2009/10:45 och Prop. 2009/10:49 finns på nätet. Sök via google!

  SvaraRadera
 16. Blir upprörd när jag läser hur ni klagar på handläggarna på fk. Ett inlägg var just från en handläggare som jag 52 år. Vad har vi att välja på ju att jobba kvar på fk eller arbetslöshet. Vi sitter inte i några bekväma stolar med kaffekopp. Vi gör ett mycket svårt jobb där man ska både följa regler som politiker har bestämt hur tokiga de än är och sedan ringa människor och förklara regler som blir hopplösa för dem. Jag vill gärna ha ett annat arbete och jag har sökt massor med jobb men så länge jag inte får något nytt jobb finns det inte mycket att välja på. Fk söker handläggare så om någon här vill ha ett jobb så¨kan ni söka. Så kan ni själva se hur lätt detta jobb är att sköta. För någon måste ju uppenbart utföra detta arbete annars är det inte någon som kommer att få sjukpenning eller sjukersättning. Skulle vi alla säga upp oss ifrån fk var det ingen som fick några pengar.

  SvaraRadera
 17. Hon klagar inte på handläggarna utan hon berättar vad som hände och det är så det ser ut ur de sjukas synvinkel.
  Kan du förstå hur svårt det är när man är sjuk och man blir bemötad på det sättet? Kan du förstå den förtvivlan man känner?

  Du vill inte vara utan jobb som jag mycket väl kan förstå.
  En sjuk människa som dessutom kommer med utlåtande av oftast flera läkare blir utförsäkrad eller friskförklarad. Men jobbar kan den ändå inte.
  Existensen rasar, socialen är enda utvägen. Det känns ännu värre än att "bara" vara utan jobb eller hur?

  De sjuka vet att reglerna är politikska beslut men ni är de människor sjuka har kontakt med och som genomför besluten.
  När politiker ljuger "alla som är sjuka får vara sjuka" och vägrar bemöta de drabbade är det ni som får ta smällen.

  Nu får ni inte klaga på de sjuka för att de klagar utan ni får gå till era chefer och till politikerna och berättar vad ni tycker om reglerna och det jobbet ni ska göra.

  Om alla handläggare skulle säga upp sig hade det blivit en helt annat effekt. Folk hade undrat varför det är så. De flesta sjuka får ändå inga pengar efter en viss tid eller inga alls från början.
  Så det hade varit en riktigt höjdare om ni gjorde det och politikerna hade ett ännu större problem att förklara det.

  SvaraRadera
 18. Tina,
  Du har uppenbarligen aldrig varit långtidssjukriven & blivit behandlad som bottenskiktet i samhället.
  Utförsäkrad?
  Jag har arbetat sen jag var 15 fram tills jag sprang in i väggen utan något som helst skydd visade det sig.
  Utförsäkrad?

  Det skulle vara fantastiskt om man blev utSKATTAD efter en viss tid.

  Det är just DIN attityd som är rent ut sagt för djävlig.
  ja fy faan va synd det är om dig som måste slita så jävla hårt på ett jobb som ingen vill ha?
  Det är inte ditt arbete folk retar sig på och som får sjuka människor att känna sig ännu sjukare.
  VI ÄR INGA IDIOTER.
  VI ÄR INTE DUMMA I HUVUDET.
  VI VET ATT DET INTE ÄR DU SOM BESTÄMMER.
  och tur är väl det!
  det är DIN syn OCH DITT BETEENDE
  att hantera en trasig människas sköra halmstrå som är avskyvärt!

  SvaraRadera
 19. Tina!!
  Varför tar inte du och dina medarbetare och gör en stor generalstrejk inom FK. Då skulle politikerna hoppa ur byxorna!!! Och regelverket skulle ändras på nolltid... Tror du inte det????

  SvaraRadera
 20. Vi alla som har drabbats hård pga de omänskliga regler som FK följer idag börja protestera mot detta, annars händer det ingenting!! De är ingen som gör eller bryr sig om oss sjuka, VI ALLA SJUKA MÅSTE GÖRA NÅGOT ÅT DETTA!!!

  SvaraRadera
 21. Vi alla sjuka är bara ett nummer på den fina statistiken som ska tas snart fram, det här med FK:s nya regler om sjukpenning/ sjukersättning är bara politik och ingenting annat. FK måste följa sina regler som regelverket har bestämt och då maste man protestera politiker som har skapat dessa omänskliga regler.Undrar hur mycket bonus får alla handläggare/ beslutsfattare när de nekar sjukpenning / sjukersättning?
  Jag själv blev frisk på nolltid från att jag har haft tillfälligt sjukpenning / sjukersättning de senaste fem åren.
  Helt otroligt! Vet ej när och hur detta hände??

  Statistiken blir mycket fin att redovisa, finns knappt ingen som är sjuk i Sverige och arbetslösheten har minskat rejält. VAKNA och våga se sanningen, vårt egen stad skiter i oss, de skiter i hur just du mår hur du klarar dina din ekonomi och dur dina barn drabbas pga allt detta!!

  SvaraRadera
 22. Det som gör mig rädd är att vi får den regering vi förtjänar - så att säga. Att vi är så många idag som har ett helvete beror ju på att så många medborgare i Sverige har röstat på Alliansen. Det gör mig vansinnigt rädd eftersom det skulle innebära att medborgarna tycker denna politik är helt okej. Eller har jag fel?

  Du undrade hur de kan göra så, hur de kan bete sig på detta sätt trots att det går i mot vad som är bra för din hälsa och vad din(a) läkare och arbetsterapeuter tycker är bra för dig - Jo, anledningen är att dessa politiker skiter fullständigt i dig. De har satt upp ett mål som skall uppnås och hur de når dit bryr de sig inte om.

  Jag har haft med försäkringskassan att göra sedan 1980 och det har alltid varit jobbigt och väldigt ofta förnedrande - men lika besvärligt och eländigt som de senaste 5-8 åren har jag aldrig varit med om förr, det är nytt.

  Lycka till i din fortsatta kamp!
  Nalle

  SvaraRadera