onsdag 5 maj 2010

Utförsäkrad, så ser min dag ut

Jag har fått avslag på min varaktiga sjukersättning är frisk enligt Försäkringskassan, trots 2 läkarutlåtanden. (En neurolog och en psykolog) Och jag blir arbetslös den 1. juni 2010, jag har inte varit ensam ute på egen hand på 2 år. Hur ska jag ta mig till Arbetsförmedlingen? Det skiter min handläggare på Försäkringskassan i. Varför ska vi gå till läkare när det finns Försäkringskassan?

Jag har en ångest som aldrig helt lämnar mig. Nu ska jag försöka förklara varför jag anser mig helt arbetsoförmögen till ALLA förekommande arbeten på arbetsmarknaden. De diagnoser jag har är inte bara ord eller koder på ett papper. De ställer till massor med elände för mig som har dem. (Och även för omgivningen).
Jag kan inte se mig själv klara något arbete hur jag än vänder och vrider på det hela, p.g.a. mina depressiva och epileptiska besvär som är med mig ständigt. De gör mig ”trög” i både huvudet och kroppen. Hopplöshet, apati, meningen med livet, orkeslöshet, likgiltighet och när det är som värst så önskar jag mig från detta livet så alla hade sluppit mig och mina besvär. Jag tar även en hög dos antidepressiv medicin mot detta.

Jag har väldiga sömnproblem som jag medicinerar tungt mot. Men trots det är min sömn inget bra. Jag ligger ofta och grubblar i vargatimmen och målar upp scenarion som jag sedan har med mig under dagen. Jag klarar inte av varken att ta mig ut eller att vara bland folk. Det blir ett sorl som inte min hjärna fixar, jag får tunnelseende/dimsyn, jag blir helt paralyserad och kan varken höra något eller hitta ord till att säga något.
Jag får oerhört lätt ångest som snabbt eskalerar till en situation som utmynnar i en panikattack. Jag får fruktansvärd ångest om nån/nåt rubbar mina cirklar. Till ex. om nån dyker upp oanmäld. Eller om nån spontant föreslår en promenad ex. Hela systemet slår knut på sig. Och ångesten slår till med full kraft. (Lugnande medicin behövs vid dessa tillfällen).

Det går inte att utföra sakerna, de måste ”planeras” in. Men sen är det inte säkert att det går att utföra ändå, det beror på den där dagsformen.

Jag tål inte någon som helst stress eller yttre eller inre press. Det blir total kaos i systemet. Jag blir helt paralyserad och vet inte hur jag ska ta mig ur situationen. Jag klarar inte ”deadlines” t.ex. att nåt ska vara klart ett visst datum eller på en viss tid. Jag blir hyperstressad och samtidigt vill jag ju göra det jag ska bra. Men tanken på att jag MÅSTE vara klar en viss tid gör att allt låser sig totalt.(Och det blir skit av alltihop).

Frustration, ilska, ångest och irritation är känslor som kommer i en salig blandning och den/de som råkar komma i min väg kan få sig en släng av sleven.

Jag vet aldrig från dag till dag om jag kan göra vissa saker, till ex. Har inte varit ute och handlat mat. ALLT jag gör inne styrs efter just dagsformen jag har inget minne kvar, jag får skriva lappar om allt, men det hjälper inte alltid, då jag glömmer kolla på lapparna. Min dotter kan berätta något och nästa sekund är det som bortblåst ur huvudet. Jag gör saker som jag står som frågetecken inför, när jag har gjort det. Hade kunnat fylla en bok med konstiga/jobbiga situationer som uppstår p.g.a. av detta.
Har försökt några gånger att gå ut på egen hand men jag kände knappt igen mig där jag befann mig, fick ringa min dotter som tog mig hem. Min fasa är att jag ska gå ut men hitta inte hem igen det gör mig skräckslagen. Därför vill jag inte finnas längre.

Koncentrationen är obefintlig. Jag kan inte läsa en text och sedan återge den. Den fastnar helt enkelt inte, följa en film är lika illa. Följa ett recept går inte heller, för jag tappar hela tiden bort var jag är och vad jag tog sist så allt blir misslyckat. Läsa en instruktion är uteslutet, tappar tråden ideligen när jag ska prata.

Jag kan inte köra bil längre, p.g.a. mina svimningsattacker och koncentrationsproblem har jag d.v.s. det får inte ta mer än max 10 minuter att prata med någon förrän jag blir hysterisk arg förbannad. För längre tid än så orkar jag inte hålla fokus ens en bra dag. De riktigt dåliga dagarna tar jag mina mediciner och går inte upp från min säng.

Mina tvångstankar och tvångshandlingar är som ett ständigt ”brus” i huvudet. De ligger alltid där och pockar på uppmärksamhet. Jag kan inte sortera, plocka och ”rätta till” längre. För allt måste kännas ”rätt” för mig. Annars måste jag börja om igen.

Jag ”hakar” upp mig på allt, så när jag fixar en macka måste jag gå minst 10 gånger för att hämta olika saker. Dessutom är jag så skör, gråten lämnar mig inte alls eller jag känner mig så ledsen att mina tårar inte rinner ner, eller ibland känner jag absolut ingenting .

För just att komma i tid är ett MÅSTE för mig, minsta minut jag eller någon annan missar får mig att fullständig gå över styr. Jag blir förbannad och arg på vänner som hjälper och kör mig oftast till olika läkartider

Frustration, ångest som går över i ilska sköljer över mig med full kraft. Mitt kontrollbehov är enormt, även på saker jag inte kan styra över. Jag vill ha full koll på allt. Vilket jag inte klarar men det är ”känslan” av att ha full koll som gör att jag kan få lugnare en stund. Innan nästa sak dyker upp.
Tvångstankarna ockuperar mig så jag kan helt ”fastna” i timmar med olika scenarion. Som jag då måste ”lösa” om ut i fall det skulle drabba mig. Och det är otroligt tröttande och när det är som värst så är jag inte tillgänglig ens för mina barn. Då är jag i min ”egen” värld.

Sinnestämningen åker berg och dalbana hela tiden. Det kan växla mellan himmel och helvete på 2 röda sekunder. Och nu snackar jag inte om att det växlar mellan olika dagar. Utan att det växlar MÅNGA gånger under EN dag. Omgivningen står frågande och handfallen. Alla i min omgivning blir ju indragna i mitt kaos.

Till detta så fick jag diagnosen eller misstänkt epilepsi för snart 2 år sedan och det är ytterligare ett helvete. Denna värk i huvudet, svimmar 2 till 3 gånger i veckan som ytterligare en daglig följeslagare gör livet till en ständig kamp. Har försökt några gånger för ett år sedan att gå ut själv, resultat blev att jag inte hittade hem eller visste var jag var. Tog mig ett tag, fick ringa min dotter för att leda mig hem. Jag har fått medicin mot värken men den försvinner inte helt. Därför ligger jag nästan hela dagarna för inte få ytterligare problem. Allt detta är oerhört tröttande både för kropp och själ och jag är helt slut inombords.

Jag har inget socialt liv utanför hemmet. Det finns inte ork och kraft för det.

Jag är aldrig med på kalas, fest eller annat där folk förekommer för jag klarar inte av att det blir folk och ljud och stimmigt.

Jag har underkastat mig alla möjliga behandlingar och mediciner och jag önskar att kunde arbetspröva vid något tillfälle men varken vågar eller orkar, min kropp och själ är för trasig för att klara av något arbete.

All min energi går åt till att försöka överleva. Detta låter säkert väldigt konstigt och osannolikt för den som inte är drabbad, eller har någon nära anhörig som är det, så man har sett på hur nära håll hur invalidiserande detta tillstånd faktiskt är. Men jag hoppas detta ger er en inblick i mitt privata helvete som jag trots medicinering och samtal inte får någon ordning på.

Den enda rätta medicin för mig är en spruta som gör slut på mitt lidande, har inget liv eller något att leva för.

14 kommentarer:

 1. Ett tips som kan göra att du kan få sysselsättning efter egna förmågan hemifrån!
  Och gör du som jag så kan du både rädda dig själv och andra!
  http://socialamedborgargardet.ning.com/forum/topics/raedda-dig-sjaelv-och-andra

  SvaraRadera
 2. Bedrövligt att allt detta ska få fort. år efter år...med både höger och vänsterpolitik.

  http://tobleronepolitik.com/2010/05/09/mona-sparkar-pa-cancersjuka/

  SvaraRadera
 3. Jag känner igen mig fullständigt utan att ha epilepsi. Det är fördjävligt milt sagt och jag fattar inte vilken arbetsgivare som godkänna detta. Om man nu kan ha(vilket du inte har!) någon arbetsförmåga överhuvudtaget. Det är fruktansvärt av Försäkringskassan att neka dig sjukersättning. Jag finner inte ord för hur bedrövligt jag tycker detta är.

  SvaraRadera
 4. Känner igen mig fullständigt i det du skriver ! Jag lever likadant. Du behöver som jag hjälp men främst av allt en meningsfull vardag där kraven inte slår knut på allt och förlamar. En gemenskap. Det är lika lätt att hitta idag som en nål i en höstack - och det är likadant för många. Tro på dig själv och gör vad du kan. Vet inte annat vad jag ska säga.

  hälsningar Peter

  SvaraRadera
 5. På arbetförmedlingen får du hjäp att komma igång, sakta och utifrån dina förutsättningar. Inga krav ställs på dig ifrån början. Du har en talang för att skriva texter. Det kanske är något för dig att fortsätta med. Det kan knappast bli sämre än hur du beskriver din nuvarande vardag. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget krav? Kravet är ju att ta sig dit, försöka att förklara detta under 10 minuter utan stress samt under dessa förhållanden. Dessutom få ihop en plan för att komma tillbaks med en person som inte har sjukvårdsutbildning och kan hantera personens alla symtomer som uppstår under stressen som det medför att älta sina symtom.

   Radera
 6. Anonym: I det här läget som ovanstående beskriver är arbetsförmedlingen inget bra ställe. Du menar nog väl men arbetsförmedlingen kan inte hjälpa någon som behöver hjälp med att bara klara sin dagliga livsföring.

  Här behövs fortsatt medicinsk rehab (förmodligen kompletterat med alternativ behandling) och kanske också vistelse på ett "dagcenter" för personer med psykiska funktionshinder. Mina erfarenheter av detta är mycket goda. Färdtjänstresor behövs nog för resor dit och hem.

  Det är helt horribelt att en person i det här läget utförsäkras. Det försvårar läget betydligt men ångest ÄR rehabiliteringsbart och berättigar inte till varaktig sjukersättning. Jag kan inte begripa varför personer som är sjuka nu, men kanske inte i framtiden, lämnas i sticket. Det medför bara att vägen till hälsa blir längre, kanske t.o.m. omöjligt att uppnå.

  SvaraRadera
 7. Jag sitter lite i samma situation, blir utförsäkrad 1 juni, har epilepsi och krånglar med täta medicinbyten vilket givetvis gör att jag mår än sämre. Psykiska besvär kommer ofta som ett brev på posten för oss epileptiker, vissa mår helt ok och sen har vi vi andra som verkligen får kämpa med att orka med rent själsligt. (vill döpa om allt med psykiska besvär till att man har ont i själen, trött, sorgsen, orolig, ja ångest också)

  För mig spelar inget nån roll, men det är ju så, jag kämpade på mina 16 timmar i veckan, gick bra, tills det var dags att ändra medicin igen... Har dokumenterade kraftiga minnesproblem, eller störningar...låg på AD/HD nivå vad gäller koncentration och precis som du beskriver är det oerhört svårt med för mycket ljud och stoj och...ja, fy fan :-(

  En sak som kan påverka ditt mående oerhört är också vilken medicin du äter, jag är väl snart ökänd på internet i mitt missionerande angående epilepsimedicinernas i vissa fall ENORMA biverkningar...

  Skickar en stor kram, här är min mail om du vill "prata" med en i liknande sits och ta hand om dig så gott du kan. Och förresten, att BARA skicka någon till ett dagcenter för personer med psykiska besvär känns lite fattigt, man måste se till hela kroppen :-/

  litentanta@gmail.com

  SvaraRadera
 8. Litentanta: Jag menade givetvis inte att man BARA skulle skicka någon till dagcenter. Jag skrev "kanske" och då i den meningen att det kompletterar övrig medicinsk behandling. Det är ett sätt att bl.a. få en stabil struktur på vardagen, vilket också behövs.

  SvaraRadera
 9. Anonym
  Ännu en idiot som lever i det blå!? "Hjälp i din egen takt", men ursäkta om det var ironi så var det roligt!
  Men verkligheten är för mer än jävlig för alla de som inte klarar av att prövas hela arbetsmarknaden och i bästa fall har en sambo att leva på, är du ensamstående är det kört, för socialbidrag får du inte heller om du inte klarar av att stå till arbetsmarknadens förfogande vilket bl a innebär att du får välja på sysselsättning du inte klarar av lr bli helt utan inkomst!'


  Mvh/Mats
  Tel: 0763370337
  http://socialamedborgargardet.ning.com/profile/MatsEriksson

  SvaraRadera
 10. Hejsan!

  Jag har varit i din situation.. Jag kan känna ditt lidande. Jag ville heller inget annat än att bara dö.. Under 10 år var jag en försökskanin som fick prova alla sorters olika antidepressiva mediciner i olika kombinationer, de skickade ström genom min kropp, jag har legat inne på psyk och gått med på alla rehabiliteringar jag blivit erbjuden.. Jag har sedan många år tappat räkningen på hur många olika läkare som varit inkopplade i mitt fall och alla agerar som de vill ta nobellpris i medicin och kommer med den ena briljanta medicinen efter den andra.. Jag fick dock dåligt med resultat, dock massor av biverkningar. Efter 10 års kämpande och massor av lidande i min familj så uppenbarade sig lösningen när jag precis stod på randen till att försäkringskassan skulle utförsäkra mig.. Jag kom i kontakt med en alternativ behandlingsform genom min mamma. Frekvensterapi. Det är ingen ny behandlingsform men i den här formen och i Sverige är den ny.. Den går ut på att man skickar små elektroimpulser genom bestämda frekvenser i kroppen. Enkelt och helt smärtfritt och helt utan biverkningar.. Låter luddigt men, vilka resultat! En vecka efter att jag börjat med detta var jag uppe på benen.. Idag 6 månader senare mår jag bättre än jag gjort i hela mitt liv. Jag har fått livet tillbaka, mina barn har fått en mamma, min sambo en livskamrat.. Den sista Februari blev jag utförsäkrad av försäkringskassan utan möjlighet till förlängning.. Jag behövde dem inte längre men BARA tack vare att jag hittat ett sätt själv att bli frisk..

  Jag känner ditt lidande, jag lider med dig!
  Vill kanske bara med ett inlägg tala om att det finns kanske en väg för dig med.. Om du orkar..
  Lämnar min mailadress om du vill komma i kontakt med frekvensterapin..

  Sänder all medkänsla och lycka till dig..
  Mvh Malin
  malinsvedin@yahoo.se

  SvaraRadera
 11. Känner igen mig i allt du skriver förutom epilepsin och den så oerhört starka ångesten har jag inte, men jag lever med daglig smärta och hjärnskador som jag misstänker att du också har och bortfallen man får iom hjärnskador är oerhört stora och tunga att leva med! Symtomen på dem är slående på dem jag har och det du lider av :( Så här ser den sjukes vardag ut - ni som tror och antar att vi ligger på soffan och håvar in sk. bidrag! Hur ska denna kvinna klara av att jobba överhuvudtaget?? Hon klarar ju inte ens av sitt eget liv!!! Det var väl så här alliansen hade tänkt sig detta - att inga så sjuka fanns i socialförsäkringssytemen att de inte kunde gå ut o jobba!! Här ser vi verkligehten i vitögat och ändå finns det oempatiska moderater som hävdar att vi ligger på soffan eller "tittar ut bakom gardiner", som nu senast sades av någon av dem!!

  All styrka till dig, som trots allt orkade delge denna starka berättelse ur ditt liv! Jag hoppas av hela mitt hjärta att du får rätt mot FK och att du har någon i din omgivning som kan hjälpa dig i denna kamp!! Jag lider med dig kära medmänniska!! Många kramar till dig och jag ber till Gud att detta omänskliga system skall bli förändrat!!

  / PH

  SvaraRadera
 12. Känner igen mig fullständigt, det är så där det är varje dag. Jag kan inte lyfta en telefonlur och beställa tid hos läkare, hela kroppen går i stress och blir liggande i förlamningstillstån medans smärtorna raserar i varje vrå. Om det nu finns nån mirakelkur hur når man dom? Det är ju omöjligt att få den tanken till action s a s. Inga krav och ingen press ens från mig själv tål jag såsom tvättstuga, det var 2 månader sen jag kunde gå ner. Jag har blivit ngt bättre men det har tagit år och jag vet vid minsta lilla trillar jag dit igen./noona

  SvaraRadera
 13. http://www.juristjouren.se/
  http://www.wardsjuridik.se/
  http://www.goransoderlund.se/
  http://www.fackjuridik.com/
  http://www.forvaltningsrattenimalmo.domstol.se/default____952.aspx
  http://resurs.ning.com/

  Hej!
  Här har jag skickat lite länkar till dig som du kan titta på.
  det är lite av varje du kan göra och ha hjälp ifrån.Lycka till.

  MVH Lotta

  SvaraRadera