Att ta sikte på det friska låter väldigt bra och riktigt på alla vis men hur ser det ut i verkligheten? Det skall jag berätta för er!
Jag är halvtidsjukpensionär och har dessutom varit sjukskriven ett och ett halvt år på de resterande 50%. Nu har försäkringskassan förberett mig på att efter den 18 dec får jag inte vara sjukskriven längre trots läkarintyg som emotsäger detta. Jag är inte utförsäkrad.
Har jag fått möjlighet att arbetspröva? - Nej!
Min arbetsgivare hade kunnat tänka sig detta men försäkringskassan sa nej!
Inga rehabiliteringsåtgärder eller åtgärder överhuvudtaget.
Jag hade möjlighet att leda en kurs två-tre timmar i veckan men inte ens det var möjligt att se som arbetsträning. För att jag skulle kunna hålla dessa fem kurstillfällen hade försäkringskassan dragit ner ersättningen med 25%, vilket är mycket mer än dessa tillfällen skulle gett i pengar.
I april i år fick jag veta att jag var aktuell för Faros-projekt. Den 3 december fick jag veta att detta aldrig utlovats och inte skulle bli av! Vilket både min arbetsgivare, mitt fack och jag tycker är ett lite märkligt förfarande.
Jag har på egen hand sökt och fått positiv respons på två olika ställen att arbetspröva på, där arbetsuppgifterna motsvarar vad jag tror mig kunna orka med, men försäkringskassan går inte med på någon arbetsprövning, utan jag skall direkt ut på den reguljära markanaden trots att min läkare uttryckligen skriver att jag bör ha ett skyddat/anpassat arbete!
Är det att ta sikte på det friska?
Skulle så vara fallet hade jag fått arbetspröva på arbetsplatser med uppgifter som passar min sjukdomsbild inte bli utslussad på den reguljära arbetsmarknaden där det kryllar av friska människor utan arbete.
Kom inte med sådana fina ord om att se till det friska - de klingar verkligen illa.
Se till att ni först vet vad ni pratar om innan ni påstår att "ingen kastas ut" ... "alla erbjuds ta del av ett omställningsprogram som sakta lotsar dem tillbaka till ett värdigt liv med egen försörjning..." "Svårt att förstå att oppositionen abslut vill behålla människor i utanförskap."
Vilken smörja! Kan man bli mer utanför än så här?
Gunilla
fibromyalgiker i utanförskap
tisdag 15 december 2009
Att ta sikte på det friska
Etiketter:
att arbetspröva,
fibromyalgi,
Gunilla berättar,
omställningsprogram,
rehabilitering
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det är mycket som är märkligt här men jag kan inte för mitt liv begripa varför FK skulle dra ner din ersättning med 25% för arbete 2-3 timmar per vecka. Det skulle ha gått under den så kallade åttondelen vilket innebär att man får jobba upp till 5 timmar per vecka utan att ersättningen minskar.
SvaraRaderaHar inte heller fått arbetsträna... Allt står här...
SvaraRaderahttp://katidis.wordpress.com/2010/02/03/status-med-forsakringskassan-3-feb-2010/
Mvh Nicole